Manén, Joan, 1883-1971

Àrea d'identificació

Tipus d'entitat

Persona

Forma autoritzada del nom

Manén, Joan, 1883-1971

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Forma(es) normalitzada del nom, d'acord a altres regles

Altra(es) forma(es) del nom

Identificadors per a organismes

Àrea de descripció

Dates d'existència

1883-1971

Història

Joan Manén i Planas va néixer a Barcelona el 14 de març de 1883. És considerat un dels millors violinistes catalans i europeus de tots els temps.

Va començar a estudiar solfeig i piano des de molt petit, quan vivia al carrer dels Mercaders a Barcelona. El seu pare era aficionat a la música, i ja als cinc anys va iniciar els estudis de violí amb Vicente Negrevernis.

Gràcies a la seva habilitat musical i al seu contacte amb Clemente Ibarguren, director del Conservatori de Barcelona, va començar a oferir els primers recitals públics a diferents indrets de l’estat espanyol. L’estiu de 1892, amb nou anys, va realitzar la seva primera presentació pública al Casino Nuevo de Castelló de la Plana, on es manifesta com a pianista i violinista en cinc concerts. A partir d’aleshores comença una carrera meteòrica que el portarà a fer una gira per Llatinoamèrica el mateix 1892; el 1893 va dirigir un concert simfònic a Argentina amb un cor de dos-cents homes; el 1894 es va traslladar amb el seu pare a Cuba, on va realitzar recitals al Teatro Albisu i al Teatro Payret; poc temps després va marxar a Mèxic per a una gira de vint concerts. El concert més important d’aquest període fou el debut al Carnegie Hall de Nova York, amb la Symphonie Espagnole d’Édouard Lalo sota la batuta de Walter Damrosch el 15 de gener de 1897.

Després d’aquest periple americà va començar a oferir recitals per tota Europa, acompanyat de personatges tan il•lustres com Enric Granados, Pau Casals, Richard Strauss, Joaquín Nin o Camille Saint-Saëns.

Un altre punt de referència en la seva trajectòria professional va ser el concert de presentació a la Hochschule für Musik de Berlín el 1904, amb 20 anys, on va oferir les Variacions God save the King de Paganini. Arran d’aquesta actuació, el seu nom es va estendre entre l’alta societat i va començar a rebre contractes econòmics.

Amb una fama internacional, Joan Manén va oferir més de quatre mil concerts arreu d’Europa i a les principals sales de concerts de l’època, fins que va decidir finalitzar la seva trajectòria com a violinista el 1959. A partir d’aleshores es va consagrar íntegrament a la composició. Es pot considerar que l’obra compositiva de Manén és postromàntica, amb un fort substrat nacionalista, tant català com espanyol i amb una important influència germànica. Són notables les transcripcions que va realitzar d’obres de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Giuseppe Tartini o Niccolò Paganini.

Nomenat membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Comendador de la Cruz de Alfonso XIII i Caballero de la Gran Cruz de Carlos, ostentà el nomenament de professor honorari de diversos conservatoris americans. Cal destacar també la seva tasca com a promotor d'entitats de concerts i petits cicles, com els Festivales Manén, dels quals el fons conserva un llibre de signatures. Contribuí econòmicament al Premi que porta el seu nom i fou cofundador de la Societat Filharmònica de Barcelona.

Joan Manén va tocar durant gran part de la seva vida amb un violí Petrus Guarnerius que havia pertangut a Felix Mendelssohn, una de les personalitats de major influència en la vida musical de l'Europa de la primera meitat del segle XIX. El 1964 va fer donació del seu violí de joventut, un Étienne Maire, al Museu de la Música de Barcelona.

Joan Manén va morir el 1971 i està enterrat al Cementiri de Montjuïc, a Barcelona.

Llocs

Estatus jurídic

Funcions, ocupacions i activitats

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura/genealogia interna

Context general

Àrea de relacions

Access points area

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Occupations

Àrea de control

Authority record identifier

2658419

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment

  • Clipboard

  • Exporta

  • EAC

Matèries relacionades

Llocs relacionats